Un test de maturitate cu o singura intrebare: Cravata sau papion?

Hainele vorbesc! Stii asta, de aceea esti aici. Spun ceva despre tine, despre cine esti sau iti doresti sa fii. Despre priceperea ta de a asorta imaginea care te priveste inapoi din oglinda discret, cu cea la care tanjesti in secret. Iti pun prima vorba buna sau lasa prima impresie proasta. Daca nu ai fi convins de mesajul pe care il transmit, nu ai investi atata timp cautand cele mai potrivite tinute pentru o anumita ocazie, nu ai cere sfaturi despre ce si cum se poarta.

Hainele vorbesc si tu stii asta deja, doar esti aici. Ai de luat o decizie importanta: cravata sau papion?

Eleganta, prestanta, siguranta. In caz ca te mai intrebi „De ce?”

Indiferent de forma, materialul din care sunt confectionate sau aspectul lor, o cravata si un papion sunt manifestari ale elegantei, oferindu-ti o infatisare care te arata la exterior asa cum te vezi in interior. Prima alegere, si cea mai importanta, ai facut-o deja: ai decis ca ai nevoie de un obiect vestimentar care sa confere profunzime personalitatii tale. Pentru ca esti un domn si vrei sa si transmiti asta, sa fii luat in serios indiferent de ocazie, respectat asa cum te respecti tu pe tine. Fie ca te pregatesti pentru un eveniment cu tinuta obligatorie, pentru o intalnire cu prietenii, intr-un cadru relaxat, dar de bun-gust, sau ca iti doresti sa lasi o impresie puternica la serviciu, papionul si cravata iti cresc increderea in propriile forte, ca o marturie ca ai ajuns la nivelul la care vrei, stii si iti permiti sa arati bine.

Cea mai buna cravata e aceea care ti se potriveste

O cravata se asorteaza nu doar cu un eveniment de afaceti cu pretentii, ci si cu o intalnire mai putin formala sau cu locul de munca, avand avantajul versatilitatii. Cu alte cuvinte, orice eveniment etichetat „business” sau „business casual” este ocazia potrivita ea. Magazinele online ofera o mare diversitate de modele, si nu prea poti da gres cu orice ai alege. Ca sa iti fie mai usor, arunca o privire pe cravate populare, in ideea ca deja au trecut prin acest proces de selectie multi altii inaintea ta. Dar daca iti face placere cautarea, retine ca putin contrast geometric poate face minuni. Nu alege o cravata cu modele tipatoare, dungi sau buline daca ai un sacou in carouri, de exemplu. La un costum excentric, merge o cravata simpla, in culori cuminti, si invers, astfel incat cele doua piese vestimentare sa nu concureze din punct de vedere vizual, ci sa se completeze.

In general, cu cat evenimentul este mai formal, cu atat tinuta trebuie sa fie mai fidela etichetei. O alegere corecta pentru un dress code „black tie optional” este o cravata clasica, monocroma, confectionata dintr-o microfibra de culoare inchisa, care confera un aer de eleganta. In schimb, o cravatatricotata, cu capat patrat, se potriveste intr-un context mai relaxat, cu un jeans, o camasa, chiar si cu o pieptanatura intentionat dezordonata. Pentru o intalnire de afaceri, alege una cu volum, eventual cu imprimeuri, care sa transmita seriozitate si hotarare. Ia in consideratie si faptul ca latimea maxima a unei cravate nu trebuie sa o depaseasca pe cea a reverului sacoului, iar in ceea ce priveste lungimea, varful trebuie sa ajunga pana la mijlocul cataramei curelei. Conteaza si felul in care esti tu construit: daca ai o constitutie impunatoare, comanda o cravata lata, iar daca esti ca tras prin inel, una ingusta.

Sigur, ar mai fi cate ceva de spus despre asortarea cu camasa, cu nuanta tenului tau sau cu sezonul in care o porti – se subintelege ca una de lana nu-si are locul in miezul verii – dar e mai bine sa nu complici prea tare lucrurile, altfel totul devine un stres, nu o placere. Ori eleganta este, inainte de toate, o stare de spirit. Pana la urma, cea mai buna cravata e cea care ti se potriveste!

Alege cu inima, cumpara cu capul. Papionul va sta chiar intre ele…

Papionul te expune, nu te menajeaza. Nici nu are de ce, pentru ca daca ai decis sa-l porti, esti complet stapan pe tine. O cravata ofera privirilor celorlalti o punte pe care sa-ti traverseze partea superioara a corpului, ascunzand extrem de pronuntata, uneori, dovada masculina a trecerii timpului. Cu un papion, in schimb, te lasi privit cu incredere, te „servesti” asa cum esti, cu o fundita la gat. „Asta sunt!”, transmiti cu mandrie. Iar ocaziile care necesita purtarea acestui accesoriu al elegantei sunt exact cele unde o asemenea declaratie despre tine trebuie facuta: o intalnire de gala, un concert de opera, un eveniment monden, chiar o nunta, unde un papion de calitate te ajuta sa iesi in evidenta intre atatea alte costume.

Nu uita, insa, ca un papion este mai putin permisiv. El este, in mod traditional, potrivit evenimentelor cu dress code „white tie” sau „black tie” ori a variatiilor „black tie creative” sau „black tie optional”. Are un usor caracter exclusivist, mai ales atunci cand este fabricat dintr-un material delicat, precum microfibra sau catifea, si reflecta un model sobru si elegant. Desi alaturi de un frac se potriveste cel mai natural, ca piesa lipsa dintr-un puzzle vestimentar, iar de langa o camasa extrem de formala, cum e cea cu pliuri, nu poate lipsi, papionul ridica la un alt nivel de indrazneala, prin exceptie, si o tinuta smart-casual. Varietatea materialelor, modelelor si culorilor il fac potrivit atat pentru un barbat conservator, cat si pentru unul aventuros, pe care nu il intimideaza privirile curioase. Si, sa fim sinceri, un papion haios, cu tipare zglobii, nu e pentru oricine. Iar generatiile tinere forteaza constant limitele rafinamentului.

In special in cazul papioanelor colorate exista incercari, uneori de-a dreptul curajoase, de a le introduce in tinute mai putin formale. Sunt, in acest caz, optiuni perfect valabile cele cu imprimeuri florale, confectionate din bumbac, cele crosetate sau poti sa fii original pana la capat si sa incerci un papion din lemn. Testeaza-ti creativitatea, dar nu abuza de libertatea de a te imbraca asa cum vrei, „contaminand” un papion prin asocierea cu o tinuta de club. Totusi, sa stii ca nu exista mari secrete aici. E si o chestiune de gust.

Trasez doar cateva linii generale dupa care sa te ghidezi:
* Vizual, papionul nu trebuie sa se piarda in camasa, ci sa iasa in evidenta: el – negru, ea – alba, el – jucaus coloristic, ea – cat mai sobra.
* Ca si dimensiune, nu are voie sa depaseasca latimea fetei.
* Un papion fluture merge perfect la un sacou cu unul sau doar doi nasturi, avantajandu-te daca ai o constitutie mai masiva.
* Cu o tinuta smart-casual nu prea se potrivesc regulile. Asa ca fii „smart” si nu te limita. Ai de unde alege, fie ca preferi sa transmiti buna dispozitie cu un papion haios, sa intrigi cu unul din lemn, sa pari relaxat cu un model tricotat sau ca indraznesti sa fii doar tu, fara efecte vizuale, si optezi pentru un papion traditional.

Precum vezi, apar foarte multe variabile cand iti alegi tinuta, daca vrei sa arati ca scos din cutie. Ti-am indicat cateva scurtaturi, care sa te scuteasca de o documentare extenuanta, ca doar nu dai lucrare de licenta din fashion. Nu le lua ca pe un set de reguli, ci ca pe sfaturi, de care sa te folosesti pentru a nu percepe ca pe un stres alegerea papionului sau a cravatei potrivite. Trebuie doar sa stabilesti ce vrei sa le transmita celorlalti despre tine tinuta ta.

Hainele, nu uita, vorbesc…

error: Continutul este protejat!
ro_RORomanian
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul, pentru a oferi functiile retelelor sociale si pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor nostri pentru a-ti oferi experiente deosebite, pentru a analiza traficul si modul de utilizare si pentru a-ti personaliza serviciile noastre. In cazul in care alegi sa continui utilizarea website-ului nostru, esti de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.