Cand vorbim despre butoni si istoria acestora, ne intoarcem undeva la inceputul anilor 1200, cand manecile camasilor se legau cu bucati de piele sau sfoara.
In secolul XVII, sfoara este inlocuita cu ata colorata, avand dublu rol: unul decorativ si cel practic. Un secol mai tarziu, regele Angliei, George, inlocuieste ata cu bijuteriile, pentru a da eleganta si valoare tinutelor.
Culmea ironiei, face ca in anii `70, butonii sa fie inlocuiti cu nasturi, dar putinii ‘nonconformisti’ ai acelor vremuri, au continuat sa poarte butoni, tinand in viata sensul acestor accesorii.
Din fericire, acestia se reintorc in trenduri in anii `90, cand treptat au fost din nou acceptati si integrati in tinute, atat de barbati, cat si de femei. Varietatea modelelor s-a extins considerabil, astfel incat in zilele noastre putem opta pentru diverse modele, materiale, culori si forme din care sa fie confectionati butonii.
Cand vorbim despre modul de inchidere al camasilor, exista doua taberele: cei care opteaza pentru nasturi si cei care prefera inchiderea prin butoni.
Nu este nimic gresit intre cele optiuni, trebuie doar sa ai in vedere evenimentul la care participi si momentul zilei in care se desfasoara.
De regula, camasile cu nasturi, sunt mai practice si se pot purta fara batai de cap in cadrul oricarui eveniment si moment al zilei.
In schimb, cand alegi butonii, aduci eleganta tinutei si in acelasi timp, acorzi o importanta deosebita si evenimentului la care participi.
Mai mult decat atat, cu siguranta cei din jur vor observa ca ai petrecut ceva timp in plus in fata oglinzii si ca apreciezi accesoriile.
Pentru a purta corect acest accesoriu, voi enumara cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem sa purtam butonii:
Pentru o imagine corecta, fiecare element are ordinea sa in aparitie si anume: ceasul/bratara, apoi camasa (puloverul) si sacoul (paltonul). De retinut: nu vom deschide niciodata nasturii de la sacou pentru a fi vizibili butoni, acest lucru denota doar prost gust.
Trebuie sa tinem cont de evenimentul la care participam si evitam sa fim “ceremoniali” la o intalnire business sau invers. De exemplu, nu vom purta butoni cu pietre la o simpla intalnire, fiind nepotrivite. In schimb, intr-o astfel de situatie, putem opta cu incredere pentru cei clasici.
Butonii trebuie sa fie asortati cromatic cu tinuta pe care o aveti. De regula, se asorteaza cu cea mai inchisa culoare din outfit.
Camasa cu butoni poate crea iluzia de alungire a mainii. In acest sens, este recomandat sa lasi sa se vada 2-3 centimetri din manseta pe sub maneca sacoului.
In concluzie, butonii pot fi purtati in orice moment din viata ta, daca cunosti cateva reguli de baza, iar diversitatea modelelor existente pe piata ofera posibilitatea sa iti adaptezi tinuta in orice context.</P